Seminarji, izobraževanja in delavnice - Agencija Pira
Aktualni seminarji in izobraževanja

Prejemajte aktualna obvestila o seminarjih na vaš e-naslov:

BISTRE MISLI IN UČENJEBISTRE MISLI IN UČENJE

24.04.2013

Agencija Pira Murska Sobota. sreda, 24.4.2013 od 12.00-14.30 ure


Čustvo jasnosti

Čustvo jasnosti oz.  jasnost je tista, ki bi jo naj otroku dali starši, a kako, če se človek uči dojemanja sveta preko čustev, ki so jih izražali njihovi predniki? Vsi poznamo primer iz resničnega življenja, kjer je otrok zelo podoben kot eden od staršev, morda celo starih staršev... No, to je primeren primer, kjer lahko vidimo, kako se čustva prenašajo iz generacije na generacijo. Od prababice na babico, od babica na mamo, od mame na hčerko...

In kako naj se čustvo jasnosti prenese na naslednjo generacijo, če pa ga nima dovolj niti prejšnja generacija. In tukaj ne govorim o pomanjkljivosti posameznikov oz. družin. Sam proces v družbi je tak, da ja nastrojen na ne-izražanje resničnih čustev. Politika govori eno, čustvuje in misli drugo, mediji isto ipd. in na koncu verige so starši, seveda pa tudi učitelji idr., ki le čustvujejo na takšen način, kot se jih je naučilo. In tukaj se ne gre za pri-učevanje v zavesti. Ne, gre se za podzavestno moč, na katero ljudje kaj dosti nimamo vpliva in to postane generacijski vzorec. Na koncu, ko se od šole pričakuje, da svoje otroke uči jasnosti, je to izredno težka naloga, saj je jasnost, ki jo želijo komunicirati, nerazumljena.

Ko poveš otroku, da naj bo priden, doma pa vidi, predvsem pa se nauči čustvenega odnosa, da se priden čuti kot poreden in se le odzove kot je to čutil doma... Seveda pa se ne gre samo za doma. Starši to poberejo v družbi...

Nov način

Jasnost oz. čustvo jasnosti je eden najpomembnejših dejavnikov, ki pripomore k razumevanju sveta in tega, kar v njem je. Če so ti stvari v trenutku jasne, porabiš manj časa, hkrati pa si tudi bolj umeščen v svet, v katerem živiš. Iznajdljivost tistega z več jasnosti je na dosti višjem nivoju kot onega z manj. Kako torej do nje?

Doseči bistro glavo oz. bistre misli pri učenju je relativno enostavno, če so ti stvari jasne, ker takrat ne pritiskaš na svoj proces razmišljanja in čustvovanja z razglabljanjem, kar je prav in kaj ne. In zanimivo je, da se tega v največji meri naučimo od svojih vzornikov v otroštvu - od naših staršev. A to ni edina pot...

V sedanjosti obstaja vedno več ljudi, ki jim način dela s čustvi ni tuj in v ta kontekst spada tudi čustvo jasnosti. Nov način, ki ga predlagam je, da se šoloobvezne otroke uvede v način dela s čustvi in se jih nauči čutiti sebe in svoja čustva, takšna, avtentična, kot ta so znotraj njih že ob rojstvu, brez vseh priučenih paradigem, ki govorijo o čustvih, ki jih čutijo nekaj drugega kot v resnico le-ta so.

S tem, ko bo otrok dobival vedno močnejšo predstavo o tem, kakšen je njegov čustveni svet in način čustvovanja, bo tudi dobival predstavo o tem, kaj je zanj sploh pomembno in čemu naj sledi. Na ta način bo odraščal v odgovornega posameznika, ki bo lahko prevzel odgovornost za svoja lastna čustva, hkrati pa bo tudi vedel, kaj se od njega zahteva - z jasnostjo.

Priučevanje novemu načinu čustvovanja in razmišljanja

Kot že omenjeno obstaja na svetu vedno več ljudi, ki jim delo s čustvi ni tuje. In ne govorim o psihiatrih in psihologih, katerih delo je, da se držijo priučenih načinov kaj in kakšna čustva so ter potem s tem priučujejo svoje paciente, da jim sledijo, pri čemer se gre le za zamenjavo nekih čustev z drugimi čustvi, ki ostanejo tam tako dolgo, dokler posameznik ne odkrije boljšega čustva. Tega sicer ne počnejo vsi in zadnje čase obstaja že tudi kar nekaj takšnih, ki so razvili nivo občutljivost in interpretacije čustev, da popeljejo posameznika točno tja, kjer mora biti.

Ne, govorim o ljudeh, katerih čustva, ki jih oddajajo, dovoljujejo otroku, da sam razišče in ob pomoči odkrije, kaj je pravzaprav njegovo resnično čustvo, saj bo le tako odkril, kdo on sam je in kakšen je njegov lasten način izražanja, ki mu bo omogočil jasno navigiranje skozi življenje.

O tem se pravzaprav pri talentih in odkrivanju uspešnih posameznikov pravzaprav gre. Ljudje, otroci, ki so točno takšni kot so, iskreni, avtentični in izražajo to na svoj avtentičen način, kar je tudi osnova za uspešno in tekmovalno družbo. Ne le znotraj sebe, temveč tudi navzven...

Delavnice Bistre misli pri učenju

Namen

Na vaši šoli želim torej izvesti ciklus  delavnic, skozi katere se bodo vaši učenci naučili čutiti sebe, predvsem pa izražati sebe skozi svoj lasten izraz in ne skozi izraz in želje kogarkoli drugega, kar jim bo dvignilo samozavest in prineslo novo jasnost v razmišljanje in pogled na svet, v katerem živijo. Človek namreč ne more imeti jasnih, bistrih misli, če se mu po glavi podijo raznorazna čustva, ki ustvarjajo projekcije kakšen naj je oz. svet je.

Delavnice, ki bodo izkustvene narave, pa jim ne bodo prinesle le občutka in novega pogleda na sebe in na lasten svet, temveč jim bodo omogočile, da bodo z večjo jasnostjo lahko dopustili, da bo tisto, kar je za njih potrebno prišlo in se ohranilo v njihovi glavi.

O avtorju

Tomaž Flegar se ukvarja z duhovnim in čustvenim razvojem ter rastjo.  Zadnjih 10 let izvaja razne delavnice na te teme po vsej Sloveniji. Njegovo izobraževanje temelji na raznih duhovnih učenjih modrecev vseh ver in vseh religij ter na psiholoških učenjih priznanih strokovnjakov te vede.  Vključuje globoke elemente analitične psihologije, jasnega čutenja ter skupinske dinamike preko katerih sem razvil edinstvene sposobnosti dela s skupino.

Cena in trajanje

Cena za posamezno delavnico za skupino do 30 ljudi je 300 EUR +DDV. Posamezna delavnica traja 3 šolske ure.
PRIJAVITE SE NA info@pira.si, Agencija Pira, Ulica arhitekta Novaka 9, 9000 Murska Sobota.

Agencija Pira
Ulica arhitekta Novaka 9
9000 Murska Sobota


Tel: 02 521 40 56
Fax: 02 521 40 54
e-mail: info@pira.si

Kakšna cena enodnevnega izobraževanja se vam zdi spremenljiva (brez ddv)?

PONOVOLETNO SREČANJE 2017:

EN FILMČEK O NAS:

 

MEDIJI O NAS:

TV AS: 27.1.2015

  © Agencija Pira, Murska Sobota. Vse pravice pridržane. Pravna obvestila. Izdelava spletnih straniOblikovanje.com